Середа, 24.04.2024, 14:20

Тасбулатова Валерія
  Аманбайївна
  
Телефон:
(06445)
9-25-42, 9-42-10


  • Головна сторiнка
  • Новини
  • Гостьова книга
  • Фотогалерея
  • Мiй профiль
  • Користувачi
  • Пошук
  • RSS
  • Порядок особистого прийому
  • Графiки особистого прийому
  • Положення про правову громадську приймальню
  • Режим роботи правових громадських приймалень
  • Аналіз стану роботи зі зверненнями громадян
  • Плани заходiв Новоайдарського РУЮ
  • Правові основи
  • МКМР з правової освіти
  • Рекомендації МКМР
  • Тиждень права
  • Плани
  • Загальне положення про юридичну службу
  • Стажування юристконсультів
  • Методичні рекомендації
  • Громадські організації
  • Організації політичних партій
  • Благодійні організації
  • Професійні спілки
  • Перелік зареєстрованих нормативно-правових актів
  • Порядок державної реєстрації нормативно-правових актів
  • Управління юстиції
  • Відділ державної виконавчої служби
  • Державна реєстраційна служба
  • Відділ державної реєстрації актів цивільного стану
  • Державна нотаріальна контора
  • Правові періодичні видання Міністерства юстиції України
  • Доступ до публічної інформації
  • Система обліку публічної інформації
  • Запит на отримання публічної інформації
  • Робота зі зверненням громадян
  • Оцініть мій сайт
    Всього відповідей: 92
    Головна » 2012 » Вересень » 24 » Тиждень гендерної просвіти
    10:40
    Тиждень гендерної просвіти

     

     

    ІНФОРМАЦІЯ

    Новоайдарського районного управління юстиції

    про проведення тижня гендерної просвіти

    з  17 вересня  по 21 вересня 2012р. в закладах освіти, на підприємствах, установах та організаціях Новоайдарського району

     

             На виконання  Закону України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”, наказу Міністерства освіти і науки України від 10.09.2009р №839 "Про впровадження принципів гендерної рівності в освіту” та Регіональної програми з утвердження гендерної рівності у всіх сферах життєдіяльності населення Луганської області на 2010-2014 роки  , згідно наказу  Новоайдарського РУЮ від 21.08.2012р. №67 та спільного плану Новоайдарського районного управління юстиції погодженого з відділом освіти райдержадміністрації, відділом у справах сім”ї, молоді та спорту райдержадміністрації, Новоайдарським районним центром зайнятості, районним центром соціальних служб для сім”ї, дітей та молоді,   в вересні у 16 закладах освіти, на державних підприємствах, установах та організаціях району  був проведений тиждень гендерної просвіти.

             В ході проведення тижня гендерної просвіти особлива увага була приділена вивченню Конституції України, спеціальних норм права, що регламентують забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків – Закон України „Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” від 08.09.2005р. №2866-15, з урахуванням норм сімейного та цивільного законодавства,  питанням проявів насильства за гендерною ознакою.

    Для заступників директорів з виховної роботи відділом освіти разом з управлінням юстиції та відділом у справах сім”ї, молоді та спорту була проведена нарада з питань організації проведення тижня гендерної просвіти.

              Начальник  Новоайдарського РУЮ  Циба В.М. брав участь у проведені запланованих заходів тижня, а саме: проведена нарада з  заступниками директорів закладів освіти  з питань проведення тижня гендерної просвіти; проведена акція з питань попередження та профілактики гендерної нерівності.

             В навчальних закладах було організовано проведення класних годин, круглих столів, тренінгів на тему "Дискримінація за ознакою статі — забороняється!”, "Гендер: реалії в українському суспільстві”, "Гендерні спілкування”, на яких було наголошено, що не вважаються дискримінацією за ознакою статі:

    ·спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини;

    ·обов'язкова строкова військова служба для чоловіків, передбачена законом;

    ·різниця в пенсійному віці для жінок і чоловіків, передбачена законом;

    ·особливі вимоги щодо охорони праці жінок і чоловіків, пов'язані з охороною їх репродуктивного здоров'я;

         ·позитивні дії.

    Розгянутий Закон України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”.

    Відповідно до ст. 3 вищевказаного Закону, державна політика щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків спрямована на:

    ·утвердження ґендерної рівності;

    ·недопущення дискримінації за ознакою статі;

    ·застосування позитивних дій;

    ·забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у прийнятті суспільно важливих рішень;

    ·забезпечення рівних можливостей жінкам і чоловікам щодо поєднання професійних та сімейних обов'язків;

    ·підтримку сім'ї, формування відповідального материнства і батьківства;

    ·виховання і пропаганду серед населення України культури ґендерної рівності, поширення просвітницької діяльності у цій сфері;

    ·захист суспільства від інформації, спрямованої на дискримінацію за ознакою статі.

     

                На базі Бахмутівської ЗОШ І-ІІІ ст., Дмитрівської ЗОШ І-ІІІ ст, Штормівської ЗОШ І-ІІІ ст.,  були проведені зустрічі на тему "Гендерні спілкування”, "Гендерні стереотипи”. Де було розкрито поняття "Гендер”, "Гендерна рівність”, "Гендерна культура”.


                В закладах освіти проведені конкурси творів на тему "Гендерна рівність”, "Гендерна справедливість та гендерна рівність”, "Моя роль у вирішенні проблем гендерної рівності”. За підсумками проведеного конкурсу:

    І місце зайняла Свиридова Тетяна (11-Б клас Новоайдарської школи-гімназії), ІІ місце зайняла Дубова Катерина (11 клас Бахмутівської ЗОШ), ІІІ місце зайняла — Бакуліна Ольга (11 клас Бахмутівської ЗОШ).

                Для учнів 9-11 класів проведено анкетування на тему "Гендер, гендерні ролі та гендерний поділ праці”, для учнів 5-8 класів проведений родинний світлячок – „Традиції моєї сім”ї, які вони?”, де були запрошені багатодітні сім”ї,  також для учнів 8-11 класів проведені бесіди за участю батьків учнів - сімейні портрети на тему „Рівні права та обов”язки”.

                Організовано виставку малюнків, плакатів "Молодь України за гендерну рівність”, "Моя уява чоловіка та жінки у сучасному суспільстві”.

               Для проведення зустрічей також були залучені спеціалісти відділу у справах сім”ї, молоді та спорту райдержадміністрації (Кригіна Т.М.), районного центру соціальних служб для сім”ї, дітей та молоді (Курта Т.В.), районної бібліотеки (Кузнецова В.Г.).

               

        Активну участь у проведені тижня гендерної просвіти прийняли працівники відділу державної виконавчої служби: Рибалка В.В., працівники реєстраційної служби Тасбулатова В.А., Борзенко Н.А.

             На базі Новоайдарської районної бібліотеки за участю управління юстиції, і в шкільних бібліотеках, проведено тематичні виставки "Гендерні виховання в українській родині”, для дошкільнят в дитячому відділі районної бібліотеки відкрита тематична полиця "Гендерне виховання змалку”.

              Спільно з відділом у справах  сім”ї, молоді та спорту  був організований "Телефон довіри”.

              До проведення тижня  були залучені члени правового клубу "Троянда”, де для школярів було проведено бесіду на тему: "Що таке гендерна рівність”. На засідання клубу були запрошені учні 10 класу Новоайдарської школи-гімназії, де їм було запропоновано взяти участь у тренінгу на тему "Стать чи гендер?”. В ході тренінгу учням  зачитувалися  речення, по яким потрібно визначити, до якого поняття вони відносяться : статі чи гендеру.     

              В Новоайдарському районному центрі зайнятості (директор центру Часнікова О.М.) для безробітних проведені лекції на тему "Основні прояви гендерної дискримінації”, "Практичні потреби та стратегічні інтереси”, "Гендерна політика в Україні”.

              Працівниками районного управління юстиції спільно з юрисконсультом Новоайдарського центру зайнятості (Євдокимов В.В.) було проведено бліц-опитування на тему "Бути жінкою це....”, "Бути чоловіком це...”, де було запропоновано подивитися чи є в рисах характерних для жінок та чоловіків щось спільне.

              На підприємствах, установах, організаціях проведені лекції на тему "Гендерна рівність. Сімейне право”, "Дерево сімейного благополуччя”, де було наголошено на тому, що  для дитини світ починається під дахом рідної домівки. Границі світу підлідка виходять далеко за межі сім”ї. Важливим чинником впливу на особистість є стан взаємин в сім”ї, розпорядок життя, побут, звичаї. В ході лекції присутнім було запропоновано на окремих листочках написати одне слово яке вважають головним для сім”ї, сімейного благополуччя і наклеїти на намальоване дерево - "Дерево сімейного благополуччя”.

              Також в школах та підприємствах, установах та організаціях Новоайдарського району  демонструвалися фільми правового характеру,  розроблені та розповсюджені методичні рекомендації на тему: "Гендерні підходи в системі сучасної освіти та виховання”, "Гендерна рівність", "Запобігання та протидія насильству в сім”ї”.

              В Новоайдарському центрі зайнятості, в управлінні агропромислового розвитку, відділі освіти, відділі Держкомзему, Новоайдарському лісомисливському господарстві були проведені лекції на тему "Організація роботи з захисту прав дітей і жінок на місцевому рівні”.

              На запрошення Новоайдарського аграрного ліцею працівниками районного управління юстиції (Борзенко Н.А., Рибалка В.В.), головним спеціалістом районного центру соціальних служб для сім”ї, дітей та молоді (Гузева Л.В.)  була проведена лекція на тему "Гендерна нерівність”, "Гендерна рівність або гендерна реальність: сучасне уявлення про чоловічі та жіночі ролі в Швеції та Україні”.

              Підсумки проведення тижня  були підведені на загальношкільних зборах, педагогічних нарадах.

             Найкраща робота по проведенню тижня гендерної просвіти була налагоджена в Новоайдарському аграрному ліцеї.

     

                      

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

                                                                     

     

     

     

     

     

     

                                                                                                              

    Переглядів: 2660 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    «  Вересень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930













    [ Хто on-line? ]
    [ Хто нас сьогодні відвідав ]
    Copyright Oledgan © 2024